HEMEN ONLINE TERAPİ VE ONLİNE PSİKOLOG İÇİN TIKLAYIN

 

Panik Atak ve Panik Bozukluk

Panik atak belirtileri aniden başlayan, göğüs ağrısı, ürperme, sıcak basması, tıkanma, nefes darlığı, hızlı veya düzensiz kalp atışı, karıncalanma, uyuşma, aşırı terleme, mide bulantısı, baş dönmesi ve titremedir. Panik atak, bu gibi semptomlardan birkaçının eşlik ettiği bir korku ve kaygı duygusudur. Bununla birlikte öleceğini düşünme sık görülür. Atak genelde aniden başlar ve hızlıca zirveye doğru yükselir; genellikle 30 dakikadan az sürer.

· Ataklar bazen uzun bir dönem boyunca devam ederken bazen de bir haftada birkaç kez ortaya çıkıp sonlanabilir.

· Panik atak oldukça yaygındır. Her 3 yetişkinden 1’i en az bir kez yaşar.

· Bazı yetişkinler panik ataklarını paylaşmadığı için herhangi bir tanı almazlar.

· Bazı panik ataklar araba, sinema, alışveriş merkezi gibi özgül durumlarda görülebilir. Bazen de özgül bir uyaran olmadan kendiliğinden ortaya çıkar.

· Bazı kişiler atakları başladığında sakin görünürken bazıları yoğun kaygı hissedebilir.

Panik atak tek başına bir patoloji/hastalık olarak tanımlanmaz; daha çok bir semptom olarak görülür. Atakların aniden ortaya çıkması sonucunda kişi, tekrar panik atak yaşamaktan korkar ve ataklarını tetiklemiş aktivite veya yerlerden kaçınırsa Panik Bozukluk tanısı konabilir. Bu durumun en az 1 ay yaşanması gerekir.

Tedavi:

Panik atak ve panik bozukluk, anksiyete grubunda değerlendirilir. Tedavide psikoterapi son derece önemlidir. İlk olarak bireyin yaşam kalitesini arttırmak hedeflenir. Bu doğrultuda problemin temeline inmek ya da uygulama yapmak tercih edilir. Bazı durumlarda hastanın onayı sonucunda tedaviye ilaç desteği sağlanır.

Anıl Yılmaz

Uzm. Psikolog & Psikoterapist

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *

WhatsApp Destek